In de Italiaanse keuken draait alles om koken met passie, en het gebruik van de allerbeste, verse ingrediënten. En dat proef je terug in de gerechten. Een bord overheerlijke Italiaanse pasta verwarmt immers het hart en streelt de tong.
Ben je nu van plan om de smaken van Italië in huis te halen en staat er een Italiaanse pasta op het menu? Lees in dit artikel welke wijn je het beste kunt combineren bij de verschillende soorten pastasaus. Want als je de juiste wijn kiest bij je pastagerecht geef je de verfijnde smaken nog meer diepgang!
Pastasoorten
De mogelijkheden wat betreft pastasoorten zijn eindeloos. Of je nu kiest voor penne, tortellini, spaghetti, tagliatelle of ravioli, in principe maakt het niet zoveel uit welke soort pasta je kiest. Als je maar verse ingrediënten gebruikt, genoeg liefde en aandacht toevoegt, en de saus goed afstemt op de wijn. Een kruidige saus vraagt om een kruidige wijn met voldoende body, en een milde, romige saus mag dan weer gecombineerd worden met een stevige witte wijn.
Carbonara
Pasta carbonara bestaat uit verse pasta met pancetta, schapenkaas en peper. Deze ingrediënten gaan heel erg goed hand in hand met een volle Italiaanse witte wijn, zoals bijvoorbeeld een levendige Friulano. Dit is een wijnsoort met een rijke smaak en een vrij stevige body. De hints van amandel maakt dat deze wijn de peperige, en zilte smaken van dit pastagerecht uitstekend aanvult. Maak je de pasta Carbonara met room? Dan is de exotische Roero Arneis een uitstekende begeleider.
Spaghetti bolognese
De kenmerkende smaak van de tomatensaus met gehakt en Italiaanse kruiden zoals oregano en tijm, vragen om een romige Italiaanse rode wijn. Maar wat is nu de beste rode wijn Italië? Een goede aanvulling voor bij de Bolognesesaus is bijvoorbeeld de Montepulciano. Dit is een romige rode wijn uit Italië met interessante smaaknuances van diep rood fruit en in de finale hinten van truffel. Uitstekend als aanvulling bij de zoete tomaat en kruidige saus.
Pasta pesto
Pesto wordt gemaakt van knoflook, basilicumblaadjes, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Deze frisse en verfijnde smaken vragen ook om een frisse witte wijn met lichte zuren. Catarratto is bijvoorbeeld een mooie lichte wijn voor bij de pasta pesto, maar ook Sauvignon Blanc sluit goed aan bij de basilicumsaus vanwege zijn frisse en strakke smaakprofiel.
Pasta funghi met truffel
Bij de nootachtige complexe smaken van pasta met room, truffel en paddenstoelen past een krachtige rode wijn bij met diepgang en karakter. Schenk bijvoorbeeld een Bordeaux of Barolo. Deze rode wijnen zijn stevig en aards, en kunnen de herfstige smaken van de paddenstoelen en de verfijnde aroma’s van truffel goed hebben.
Een volle witte wijn zoals Chardonnay doet het ook uitstekend bij pasta funghi, deze zorgt juist voor een iets mildere balans.
Conclusie: genoeg mooie wijnen die jouw pastagerecht perfect aanvullen!
Hi Zelda, volgens mij is het echt pasta carbonara in plaats van carbonaro. Ook Funghi staat juist in de tekst. Kan dit ook zo blijven staan?
En zijn alle teksten na deze aanpassingen akkoord? Dan kan ik het uitzetten bij de publishers. Hoor het graag!